Logo

Tentamenregeling

Voordat je met het tentamen begint, dien je op de hoogte te zijn van de gang van zaken rondom het tentamen. Deze wordt geregeld in de Onderwijs en examenregeling (OER) en in de punten hieronder. Neem de onderstaande punten dus aandachtig door.

A Voorafgaand aan het tentamen

  1. De tentamens worden afgenomen aan de Nieuwegracht 65 of Keistraat 9, te Utrecht (in incidentele gevallen kan daarvan worden afgeweken, wat vooraf wordt kenbaar gemaakt).
  2. Studenten dienen 10 minuten voorafgaande aan het tentamen aanwezig te zijn.
  3. Wie te laat begint, kan de verloren tijd niet meer inhalen.
  4. Wie meer dan een half uur te laat komt, wordt niet meer tot het tentamen toegelaten.
  5. Wanneer een student afwezig is, kan deze opgaan voor het hertentamen. Er is één hertentamenmogelijkheid per studiejaar.
  6. Indien er bijzondere redenen zijn (bijv. bijzondere familieomstandigheden), kan de student een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra hertentamen.
  7. De student legitimeert zich bij elke toets met behulp van een geldig wettelijk legitimatiebewijs (geen studentenkaart; cf. artikel 23 van de OER).
  8. Bij het tentamen zijn naast pennen alleen die hulpmiddelen toegestaan, die vooraf door de examinator bekend zijn gemaakt. Mobiele telefoons staan uit of stil en zitten in de tas. Smartwatches zijn afgedaan en staan eveneens op stil of uit en zitten in de tas.
  9. De student dient te gaan zitten aan de tafel die de surveillant aanwijst.
  10. Tentamenopgaven dienen voorzien te zijn van cursuscode en titel van de cursus, datum van het tentamen. De tentamenopgaven zijn opgemaakt in lettertype Arial 12pt normal/bold (niet cursief).N.B. docenten dienen hiervoor gebruik te maken van de tool Toetsopgave op mijnFSSUtrecht. Hier kan ook nadat de toetsopgave is gemaakt een kopie worden ge-upload.
  11. Sommige studenten hebben speciale voorzieningen toegekend gekregen van de examencommissie. Dit kan recht zijn op extra tentamentijd (half uur), een laptopvoorziening of nog anders. De student kan alleen van deze voorziening gebruik maken als hij/zij zijn faciliteitenpas kan tonen aan de surveillant. Op de pas staat waar de student recht op heeft. De faciliteitenpas is alleen geldig met handtekening van de examencommissie.
  12. Studenten met een speciale laptop voorziening dienen een half uur van te voren aanwezig te zijn om hun voorziening te controleren.
  13. De surveillant positioneert de student zo dat de surveillant het scherm kan zien, bij voorkeur in de buurt van een stopcontact.

B Tijdens het tentamen

  1. Vanaf het moment dat de tentamenopgaven worden uitgedeeld is het tentamen gestart en heerst er stilte in het examenlokaal.
  2. Een student die tijdens een zitting onwel wordt, kan het tentamen inleveren bij de surveillant en mag het lokaal waar het tentamen plaats vindt verlaten. Het tentamen wordt beschouwd als gemaakt.
  3. Er mag alleen gewerkt worden op door FHTL aangeleverd examenpapier. Je mag niet werken op eigen papier.
  4. De student mag het tentamen alleen met een blauw of zwart schrijvende pen maken. Werk gemaakt met potlood is ongeldig. Alleen grafieken of tekeningen mogen met potlood worden gemaakt.
  5. Het gebruik van correctievloeistof is niet toegestaan.
  6. De student zet op elk blad zijn naam en studentnummer.
  7. Op het eerste blad zet de student hoeveel bladen hij in totaal inlevert en op elk blad noteert hij het nummer van het desbetreffende blad.
  8. Op de opgaven mag je schrijven, onderstrepen e.d.
  9. Een kandidaat met laptop voorziening typt zijn antwoord in het digitale tentamen op de usb-stick. De kandidaat vermeldt in de titel van het opgeslagen document: jaar, vakcode VT/DT studentnummer en studentnaam. Alles achter elkaar.
  10. Een kandidaat met laptop voorziening mag de laptop alleen gebruiken voor het maken van het tentamen. De laptop is voor de kandidaat ingericht op het gebruik voor het tentamen. Andere activiteiten, zoals internet, zijn dus niet toegestaan.
  11. Ter bevordering van de rust in de examenruimte mag een kandidaat pas 60 minuten na de aanvang van het tentamen de ruimte verlaten.
  12. Tijdens het laatste kwartier van een tentamen mogen studenten niet meer vertrekken. Zij wachten tot de sluiting van de zitting en mogen pas opstaan als al het werk is opgehaald.
  13. Indien een student zich voor of tijdens een onderdeel van het tentamen schuldig maakt aan fraude, wordt hem verdere deelname aan het tentamen ontzegd. Als de fraude na afloop van het tentamen wordt ontdekt, kan de student het diploma, cijferlijst of certificaat onthouden worden.
C Einde van het tentamen
  1. De student levert zijn werk in bij een surveillant. Let er vooral op dat alle eventuele bijlagen ook worden ingeleverd.
  2. De tentamenopgaven worden met het gemaakte werk ingeleverd bij de surveillant.
  3. Studenten met een laptopvoorziening sluiten de laptop af en bergen die op in de laptoptas. De kandidaat levert de usb-stick met opgeslagen werk in bij de surveillant.
  4. De surveillant controleert of de naam en het nummer van de student op alle ingeleverde papieren staat en geeft toestemming de ruimte te verlaten. Vertrek altijd in stilte en blijf niet hangen in de buurt van de tentamenruimte.
  5. Na het verlaten van de tentamenruimte mag de student onder geen enkele voorwaarde meer aan het desbetreffende tentamen werken.
  6. Bij een kandidaat met laptopvoorziening dient na afloop dienen laptop teruggebracht te worden naar de docentenkamer FHTL en de usb-stick ingeleverd te worden bij het bedrijfsbureau.
  7. Bij een kandidaat met laptopvoorziening mailt het bedrijfsbureau de examinator het gemaakte tentamen van de student en maakt daarna de usb-stick weer leeg voor volgend gebruik.
  8. Als de tentamenopgaven en het gemaakte werk bij het vak horen van de surveillant zelf, neemt deze gelijk alles mee om na te kunnen kijken. Als de tentamenopgave en het gemaakte werk niet bij het vak horen van de surveillant zelf dan dient alles afgegeven te worden bij het bedrijfsbureau.
Wij streven er naar de tentamenlast zoveel mogelijk te spreiden, zowel in tijd als in tentamenvorm. Zo zorgen wij ervoor dat er niet teveel vakken aan het eind van een semester worden afgerond met een werkstuk. Sommige vakken laten wij daarom tijdens de loop van de cursus toetsen, bijvoorbeeld met een presentatie. Hoe een tentamen wordt afgerond en of er sprake is van een geroosterd schriftelijk tentamen of bijvoorbeeld een toetsing tijdens het college zie je in de modulebeschrijving van de cursus. Voor de geroosterde tentamens hoef je je niet aan te melden. Wij gaan er vanuit dat je, als je een cursus volgt, ook het tentamen doet. Wij vinden het wel prettig als je je afmeldt als je onverhoopt niet aan het tentamen mee kunt doen.
Laatst gewijzigd op 2024-04-16 12:04:10 door Geerts, Lieke