Logo

Studiegids FHTL

19AFWBHE Hermeneutiek

4 ec

voltijd: 28 cu (14 bijeenkomsten)
deeltijd: 16 cu (8 bijeenkomsten)

Wijsbegeerte

Doelstelling: inzicht in de betekenis van interpreterend in de werkelijkheid staan.
Onderwerpen en indeling lessen
1 Wat is hermeneutiek? Spreken en schrijven.
2 Bericht en medium: fixatie (88-92) Bericht en luisteraar (92-95)
3 Bericht en verwijzing (95-99)
4 Een pleidooi voor schrift (99-106)
5 Wat is een tekst? (107-112)
6 Verklaren of begrijpen (112-122)
7 Naar een nieuw interpretatiebegrip (122-130)
8 Toepassing: film.

Voor voltijd de positie van Bultmann en Gadamer

De student leest vooraf het opgegeven gedeelte van de tekst en stelt daarbij minstens een reflectieve vraag, dat wil zeggen een vraag waaruit blijkt dat over de inhoud en betekenis van de tekst is nagedacht.
Daarnaast presenteert de student één keer een kunstwerk uit twintigste of eenentwintigste eeuw. Hiervoor kunnen dienen: beeldende kunst, bijvoorbeeld een installatie of film. Voorwaarde is dat het een kunstuiting is die vragen oproept en om een proces van toe-eigening vraagt. De presentatie gebeurt op zo’n manier dat hij/zij laat zien hoe het proces van toe-eigening of interpretatie is verlopen. Dus: de student vertelt waarom voor het bepaalde kunstwerk of tekst is gekozen, wat er te zien en/ of horen is, welke vragen het kunstwerk oproept. De student doet in de presentatie ook verslag van wat is gedaan om toegang te krijgen tot dit kunstwerk. En tenslotte wat het kunstwerk degene die het presenteert vertelt of duidelijk maakt.
Daarnaast houdt de student een logboek bij van de colleges waarin 1. datgene wat aan de orde is geweest weergegeven wordt en 2. de eigen reflectie daarop. Dit logboek dient als basis voor het werkstuk dat ter afsluiting van de module dient te worden ingeleverd. (Via Ephorus. deeltijd 4000 en voltijd 5000 woorden)
In het werkstuk wordt de behandelde problematiek van het college helder per les weergegeven, de eigen wijsgerige reflectie op de hermeneutische vraagstelling die aan de orde is geweest en de eigen reflectie op de presentaties.

Werkcollege

  • De student heeft inzicht in de betekenis van de hermeneutiek in de hedendaagse wijsbegeerte, in de traditie van de Schriften en de theologie. De student kent de eigen betekenis van de tekst ten opzichte van het gesproken woord. De student kent de structurele veranderingen die het discours ondergaat wanneer het van gesproken woord tot geschreven woord wordt.
  • De student kan de leefwereld van de ander en van zichzelf duiden via de omweg van interpretatie. De student kan een geloofs- of levensbeschouwelijk gesprek voeren en begeleiden. De student weet daarbij kunstuitingen betekenisvol in te zetten. De student kan de betekenis van kunstuitingen systematisch analyseren.

De modulen inleiding in de wijsbegeerte en ethiek, wijsgerige ethiek en systematische filosofie dienen met goed gevolg te zijn afgesloten.

  • Werkstuk
  • Presentatie
  • Werkstuk
  • Presentatie
  • Analyseren
  • Begrijpen
  • Synthetiseren (oud)

cijfer 1-10

Verplichte literatuur

Aanbevolen literatuur