Logo

Studiegids FHTL

19AFBVOG Afstudeeronderzoek GPW


Luijten, Eric

7 ec

voltijd: 28 cu (14 bijeenkomsten)
deeltijd: 20 cu (10 bijeenkomsten)

Pastorale en liturgische theologie

In deze module doe je als pastoraal (mede)werker/geestelijk verzorger in opleiding een onderzoek naar je eigen beroepspraktijk. Reden hiervoor is dat we het belangrijk vinden dat pastoraal (mede)werkers/geestelijk verzorgers in opleiding met enige afstand hun praktijk leren waarnemen en verbeteren op basis van onderzoek. Met oog daarop studeer je af met een actieonderzoek naar het eigen handelen vanuit een pastoraaltheologisch perspectief bekeken.

Tijdens het afstudeeronderzoek doorloop je eenmalig een onderzoekscyclus. Je start met het formuleren van een probleem of onderwerp betreffende het eigen pastoraaltheologisch handelen. Vervolgens verken je het probleem door op systematische wijze gegevens te verzamelen om je aanvankelijke vooronderstellingen over het algemene idee te nuanceren, bij te stellen of te bevestigen: wat is er precies aan de hand; is het zo zoals ik denk dat het is? Je zoekt naar (ook wetenschappelijke) literatuur om je kennis over het onderwerp uit te breiden en/of je bevraagt bijvoorbeeld collega pastoraal werkers of geestelijk verzorgers hoe zij het ervaren, wat zij ervan vinden, hoe zij het aanpakken. Op basis van die verkenning stel je een plan op ter verbetering van de praktijk inclusief verbeteracties: hoe kan het beter en waarom is dat beter?

Van studenten wordt een hoge mate van zelfstandigheid verwacht bij het werken aan het afstudeeronderzoek.

Werkbegeleiding Je krijgt 5 uur individuele begeleiding

  • De student kan:
  • met een kritische en open houding het eigen pastoraaltheologisch handelen benaderen;
  • pastoraaltheologische vraagstukken over het eigen handelen onderzoeken met behulp van literatuur en van empirische dataverzameling en -analyse;
  • verwachtingen over de effectiviteit van voorgestelde verbeteracties vooraf formuleren en onderbouwen en achteraf reflecteren op de effectiviteit van die verbeteracties;
  • onderzoeksactiviteiten en resultaten op een logische en navolgbare wijze beschrijven.

De student heeft het hoofdfaseassessment met voldoende gevolg afgelegd

Opdrachten

Je werkt eerst aan ontwerp waarin je een probleemstelling, doelstelling en vraagsteling plus onderzoeksopzet formuleert.

Na 3 weken en na 6 weken

A = akkoord; B = opzet aanpassen, maar onderzoek kan van start; C = opzet is onvoldoende, onderzoek kan niet van start

  • Onderzoeksverslag
  • Evalueren
  • Synthetiseren (oud)
  • Analyseren
  • Begrijpen

cijfer 1-10

15 werkdagen na inlevering van het gemaakte werk

Verplichte literatuur

Aanbevolen literatuur