Logo

Studiegids FHTL

19SSTTAN Theologische antropologie

5 ec

voltijd: 32 cu (16 bijeenkomsten)
deeltijd: 22 cu (11 bijeenkomsten)

Fundamentele en dogmatische theologie

Deze cursus bestaat uit drie blokken van vier weken. In het eerste blok bespreken we schepping, mens als beeld van God, man en vrouw, zondeval en erfzonde. Het gaat hier om de vraag ’wie is de mens’ en om de vraag hoe wij de gebrokenheid die ieder mens in zich zelf in in de wereld ervaart moeten duiden.

In het tweede blok staat de vraag centraal wat het betekent te belijden dat Christus voor onze zonden mens is geworden, geleefd en geleerd heeft, geleden heeft, gestorven is en verrezen, en dat in Hem God zich met de mensen heeft verzoend. Het gaat hier om de vraag wat de verlossing is waarvan het christelijk geloof getuigd. Herken je dat als verlossing?

In het derde blok gaat het om de vraag wat het betekent te belijden dat de H. Geest in ons woont, wat houdt de voltooiing van de genade in: de glorie van de mens in de hemel?

We lezen samen het boek van Neil Ormerod (zie verplichte literatuur), we lezen daarnaast met elkaar verschillende teksten uit de brieven van Paulus, we maken kennis met twee schema’s: die van de heilsgeschiedenis en die van de individuele persoon en leren die op elkaar te betrekken. Met verschillende werkvormen worden studenten uitgedaagd hun eigen (levens)vragen in gesprek te brengen met de theologie.

De cursusstof is verdeeld over de 16 bijeenkomsten. De deeltijdstudenten zijn bij twaalf daarvan aanwezig en worden geacht de lesstof van de andere vier bijeenkomsten zelfstandig en met behulp van de literatuur en de studiehandleiding tot zich te nemen.

De studenten lezen ter voorbereiding de literatuur en maken de thuiswerkopdrachten. Studenten zijn bereid hun eigen (levens)vragen op een zakelijke wijze in te brengen in het theologisch gesprek tijdens de collegebijeenkomsten. Studenten hebben een actieve inbreng bij het gezamenlijk lezen van de teksten van Paulus.

Verder wordt van studenten verwacht dat zij per thema de relevante passages uit de Catechismus van de Katholieke Kerk lezen

Hoorcollege

Student heeft Inleiding christelijke theologie uit de propedeuse met voldoende resultaat afgerond

  • Schriftelijk tentamen
  • Werkstuk
  • Evalueren
  • Toepassen
  • Begrijpen
  • Onthouden

cijfer 1-10

10 werkdagen

Verplichte literatuur

  • Ormerod, N. (2007), Creation, Grace, and Redemption. Maryknoll, New York: Orbis books (aanschaffen)

Aanbevolen literatuur

 

 

Toetsmatrijs 2022 - 2023

beoord. niveauleerdoeltoetsitemweging
De student brengt de thema's uit het college in verband met hedendaagse vragen rond wie de mens is en wat de betekenis is van zijn/haar leven. () (%)
De student benoemt complexere vraagstukken op het terrein van de scheppingstheologie, de leer van de zonde en de erfzonde, de verlossingsleer, de pneumatologie en de eschatologie en kan verschillende theologische posities benoemen en onderscheiden. () (%)
De student kan aan de begrippen natuur, zonde en genade gerelateerde (paulijnse) schriftpassages theologisch becommentariëren () (%)