Logo

Studiegids FHTL

19HBVSG2 Stage 2 Geestelijk begeleider

6 ec

voltijd: 20 cu (10 bijeenkomsten)
deeltijd: 14 cu (7 bijeenkomsten)

Ba GB jaar 2

Beroepsvoorbereiding

Stage jaar 2 bestaat voor voltijd studenten uit 80 uur stageactiviteiten. Alle informatie is te vinden in de Handleiding stage jaar 2, die op de portal te vinden is.

Student organiseert zelf een stage en zorgt dat aan alle formele eisen voldaan is. Bij vragen kan de student bij de stagecoördinator van de opleiding terecht.

Stage inclusief werkbegeleiding

  • Onthouden: Studenten beschrijven hun stageplek in eigen woorden (20%)
  • Toepassen: Studenten demonstreren op hun stageplek en in de werkbegeleiding de eindkwalificaties op hoofdfase niveau (40%)
  • Studenten reflecteren op hun leerontwikkeling ten aanzien van de eindkwalificaties. (40%)

Klik hier voor de toetsmatrijs.

Ba GB

  • 1.2 Pastoraat:
    - conceptuele en methodische kennis van het levensbeschouwelijk gesprek;
    - theorie van gespreksvoering, rituelen in het pastoraat, presentietheorie
    - kennis van stromingen: contextueel pastoraat, bevrijdingspastoraat, levensbeschouwelijke counseling, kerygmatisch pastoraat
  • 2.1 Persoon en professie
    - kennis van gendervraagstukken in relatie tot religie en de eigen genderpositie in het werk
    - kennis van diverse reflectiemethoden
    -kennis van vormen en methoden van spirituele vorming en praktijken met het oog op de eigen spirituele vorming
    - algemene kennis van ICT- gebruik en ICT- vaardigheden en gebruik sociale media
  • 2.2 Intervisie
    - kennis van intervisiemethodieken
 

Ba GB

  • A.1 Het vermogen om enerzijds de bronnen van een specifieke religieuze gemeenschap en/of organisatie en/of de eigen spiritualiteit en anderzijds de mens in zijn huidige context in hun onderlinge betekenisvolle samenhang te verhelderen en te verbinden en op basis daarvan passend te handelen.
  • A.2 Het vermogen om vanuit een specifieke religieuze gemeen-schap en/of organisatie en/of de eigen spiritualiteit op een bewuste, doelgerichte, procesmatige en systematische wijze (samen) te werken aan verandering.
  • A.3 Het vermogen om vanuit een specifieke religieuze gemeenschap en/of organisatie en/of de eigen spiritualiteit te reflecteren op attitude, identiteit en handelen in beroepssituaties en om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.
  • A.4 Het vermogen om adequaat en doelgroepgericht te communiceren met individuen, groepen, organisaties en in netwerken, zowel mondeling als schriftelijk, verbaal als non-verbaal, waar van toepassing ook in de specifieke context van een viering of ritueel.
  • A.5 Het vermogen om mensen, individueel en groepsgewijs, vanuit een contextuele optiek en op hermeneutisch verantwoorde wijze te ondersteunen in het omgaan met religieuze en levensvragen in zeer uiteenlopende situaties.
  • B.1 Het vermogen om zorg te dragen voor de organisatorische zaken die samenhangen met het werken in of vanuit een (kerkelijke) organisatie, instelling en ook in meer dynamische contexten waaronder in vrijgevestigde praktijken.
  • B.2 Het vermogen om samen te werken met collega’s en andere betrokkenen of doelgroepen, zowel binnen als buiten de (kerkelijke of levensbeschouwelijke) organisatie.
  • B.3 Het vermogen om individuen (professionals en vrijwilligers), groepen, (geloofs)gemeenschappen en organisaties dienstbaar te leiden en te begeleiden op religieus en/of levensbeschouwelijk gebied, gericht op doelen die samenhangen met identiteit.
  • B.4 Het vermogen om een bijdrage te leveren aan de ontwikke-ling van het beroep en de beroepsmethodiek met gebruik-making van praktijkgericht onderzoek.

Propedeuse assessment

  • Reflectie/Leerverslag
  • Mondeling tentamen
  • Onthouden
  • Toepassen

cijfer 1-10

15 werkdagen, of later altijd na overleg

Verplichte literatuur

  • Geenen, M.-J. (2018), Reflecteren. Leren van je ervaringen als sociale professional. Coutinho, 2e herziene druk (aanschaffen)

Aanbevolen literatuur

 

 

Toetsmatrijs 2019 - 2020

beoord. niveauleerdoeltoetsitemweging
Onthouden Studenten beschrijven hun stageplek in eigen woorden (Ba GB: Competent in organiseren en innoveren ) (20%)
Toepassen Studenten demonstreren op hun stageplek en in de werkbegeleiding de eindkwalificaties op hoofdfase niveau (Ba GB: Agogisch competent ,Communicatief competent ,Competent in leidinggeven ,Competent in organiseren en innoveren ,Competent in persoonlijke en spirituele ontwikkeling ,Competent in professionaliseren ,Competent in samenwerken ,Hermeneutisch competent ,Pastoraal competent/ competent in geestelijke begeleiding ) (40%)
Studenten reflecteren op hun leerontwikkeling ten aanzien van de eindkwalificaties. (Ba GB: Agogisch competent ,Communicatief competent ,Competent in leidinggeven ,Competent in organiseren en innoveren ,Competent in persoonlijke en spirituele ontwikkeling ,Competent in professionaliseren ,Competent in samenwerken ,Hermeneutisch competent ,Pastoraal competent/ competent in geestelijke begeleiding ) (40%)