Logo

Studiegids FHTL

19SSWOME Onderwijs en media

5 ec

voltijd: 32 cu (16 bijeenkomsten)
deeltijd: 22 cu (11 bijeenkomsten)

Menswetenschappen

In de training wordt een jongere discipline binnen de theologiestudie, de mediakunde, onder de aandacht gebracht van studenten die zich voorbereiden op onderwijskundige werkzaamheden op het terrein van godsdienst en levensbeschouwing. Mogelijkheden worden onderzocht om binnen een didactische situatie diverse media te integreren. Theorieën over de invloed van de media, filmanalyse en filmgebruik voor lesdoeleinden, alsmede ICT-gebruik in de les vormen de belangrijkste onderdelen van deze training.

De student wordt geacht alle bijeenkomsten bij te wonen en de in het kader van de training verstrekte opdrachten uit te voeren. De studenten dienen bereid te zijn zich ICT-vaardigheden eigen te maken, zoals Word, Powerpoint, Publisher, internetgebruik etc.

De student draagt actief bij aan het college:
1. De student maakt op basis van een competentieprofiel een inschatting van de eigen vaardigheid op het gebied van mediawijsheid.
2. De student verdiept zich in een deel van de theorie van het handboek en presenteert dit onderdeel aan medestudenten.
3. Op basis van mediatheorieën maakt de student een analyse van een tv-programma, waarbij de levensbeschouwelijke laag tot onderwerp wordt gemaakt.
4. Er wordt door de student een film over Jezus geanalyseerd onder meer op bruikbaarheid voor lessen in het Voortgezet Onderwijs .
5. Er wordt een korte serie lessen voor het vak Godsdienst Levensbeschouwing ontworpen die multimediaal lesmateriaal als basis heeft.
6. De student presenteert zijn/ haar werk tijdens de training aan medestudenten.

Training

Geen

Opdrachten

tijdens de colleges

cijfer

  • Overall toets
  • Presentatie
  • Begrijpen
  • Toepassen
  • Analyseren
  • Synthetiseren (oud)
  • Evalueren

cijfer 1-10

10 werkdagen

Verplichte literatuur

  • Schelkens, K. Van Geest, P., Van Gennip, J. (2018), Het katholicisme in Europa, een geschiedenis. Amsterdam: Boom (aanschaffen)

Aanbevolen literatuur

 

 

Toetsmatrijs 2021 - 2022

beoord. niveauleerdoeltoetsitemweging
Kennis verwerven van mediatheorieën, van analysemodellen voor tv en film en van multimediaal lesmateriaal () (%)
Doelgericht werken aan de eigen mediawijsheid/ digitale geletterdheid (eigen vaardigheid). () (%)
Maken van levensbeschouwelijke analyses van films, televisieprogramma’s en/ of YouTube kanalen. () (%)
Toepassen van opgedane kennis en vaardigheden door het maken van multimediale lessen voor het vak Godsdienst-Levensbeschouwing. () (%)