Hieronder worden de internationalisering van FHTL in beeld gebracht aan de hand van de bovengenoemde zes pijlers:
Studenten
FHTL richt zich op Nederlandse studenten. Desalniettemin zijn de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse studenten naar FHTL gekomen. Met de komst van de priesterstudenten van het aartsbisdom Utrecht zijn ook enkele studenten vanuit Colombia zich aan het voorbereiden op een studie bij FHTL. Een daarvan is inmiddels begonnen.
Omdat de curricula van de opleidingen die FHTL aanbiedt alle Nederlandstalig zijn, geldt voor buitenlandse studenten de eis dat zij de Nederlandse taal machtig zijn: als toelatingseis staat in de OER geformuleerd dat zij het certificaat Nederlands als tweede taal (NT2) behalen.
In studiejaar 2014-2015 studeerden 98 studenten bij FHTL. Daarvan zijn 10 studenten afkomstig uit de volgende buitenlanden: Duitsland, Oostenrijk, Aruba, Nederlandse Antillen, Filipijnen, Vietnam, Colombia, Brazilië en Angola.
Medewerkers
Medewerkers van FHTL onderhouden op persoonlijke titel internationale contacten of bezoeken op persoonlijke titel internationale congressen. Zonder volledig te willen zijn:
- Er zijn contacten met de Katholieke Universiteit Leuven, met de Karelsuniversiteit en het Internationaal Baptisten Seminarie in Praag en met Münster.
- Enkele docenten zijn lid van internationale werkgezelschappen: Societé internazionale di studi francescani, de ESWTR (European Society of Woman in Theological Research), Essener Gespräche, Europese Vereniging voor Katholieke Theologie, Görres Gesellschaft.
- Enkele docenten nemen regelmatig deel aan internationale congressen: Oxford, Praag, Münster.
- Enkele docenten publiceren in internationaal verband (Münster, KU Leuven) of nemen deel aan een vertaalproject (KU Leuven)
Curriculum
Het onderwijs aan FHTL wordt gegeven in het Nederlands. Op de literatuurlijst staat in alle studiejaren, bachelor en master, Engelstalige literatuur. Incidenteel wordt iets opgegeven in het Duits. Via de literatuur maken de studenten kennis met de situatie van kerk en religie in enkele buitenlanden.
De bachelorcurricula van FHTL zijn erkend door de rooms-katholieke kerk, wat onder meer inhoudt dat de curricula zijn beoordeeld en goedgekeurd door de (Romeinse) Congregatie voor het katholiek onderwijs.
Alle opleidingen van FHTL beantwoorden aan de Dublin descriptoren, de Europese richtlijn voor de definiëring van het bachelor- en masterniveau.
De bachelorcurricula hebben in het najaarsemester van roljaar B (jaar 2/3) een minorruimte van een half jaar, die studenten de mogelijkheid biedt om een half jaar in het buitenland te studeren. Sinds de invoering van het bachelorprogramma in 2010 heeft een student van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Faciliteiten
FHTL organiseert regelmatig naast korte binnenlandse excursies buitenlandse studiereizen. Zo hebben docenten en studenten in 2014 een studiereis gemaakt naar West-Turkije (van Istanboel naar Izmir) en gaat een groep studenten docenten eind januari 2015 voor een vierdaags bezoek naar Keulen en St. Augustin.
FHTL organiseert jaarlijks een studiedag. In 2015 zal een studiedag gehouden worden rond het thema "Opleiden is zielzorg", waarbij ook een buitenlandse spreker is uitgenodigd. Deze spreker zal tevens een gastcollege verzorgen voor de masterstudenten en een ontmoeting hebben met het docententeam van FHTL.
Reputatie
-
Onderzoek
FHTL heeft sinds 2014 een kenniskring die onderzoek doet naar diversiteit en contextualiteit binnen en buiten de christelijke traditie. De kenniskring heeft de taak een onderzoekprogramma op te zetten, en oriënteert zich daarbij ook op buitenlands onderzoek.