Logo

Assessmentprocedure voor assessoren

Samenvatting
Deze pagina bevat het beleid rondom het afnemen en beoordelen van portfolioassessments bij Kennismaken met de praktijk (KmdP) Oefenen in de praktijk (OidP) en Werken in de praktijk (WidP). Eerst wordt de voorbereiding besproken, vervolgens het verloop van het assessment en tot slot het doorgeven van de beoordeling en de archivering.

Voorbereiding assessoren

De studenten leveren het portfolio aan binnen Canvas. Dit doen ze in de opdracht ‘inleveren portfolio’ die voor ze klaar staat binnen de cursus (KmdP, OidP of WidP). De studenten krijgen in dezelfde cursus informatie over hoe ze dit kunnen uploaden.

Gebruik het voorbereidingsformulier en het beoordelingsformulier

Gebruik het juiste beoordelingsformulier en het voorbereidingsformulier. Alle formulieren zijn te vinden op de in de bestanden op Teams (Team FHTL – Beoordelingsmodellen).

!Let op dat je een model download en er niet online in werkt!

Controleer cijfers

Controleer via Progress of de student voldoende punten heeft behaald om het assessment te mogen afleggen.

  • KmdP: De student kan worden toegelaten tot het assessment als minimaal 35EC van de propedeusevakken zijn behaald. Dit is exclusief de 15EC van KmdP.
  • OidP: De student kan worden toegelaten tot het assessment als minimaal 50EC van de majorvakken zijn behaald. Dit is exclusief de 30 EC’s van OidP.
  • WidP: De student kan worden toegelaten tot het assessment als alle overige studieonderdelen van de opleiding zijn behaald

Controleer of de producten voldoen aan de VRAAK-criteria

  1. Variatie: de beroepsproducten komen tot stand vanuit verschillende situaties, eindkwalificaties worden dus aan de hand van verschillende situaties aangetoond. Dit kan in het CGI gecheckt worden door de student naar andere situaties te vragen waarin de eindkwalificatie is aangetoond.
  2. Relevantie: de beroepsproducten geven samen een beeld van de beheersing van de eindkwalificaties van de opleiding;
  3. Authenticiteit: de beroepsproducten laten zien dat het materiaal ook daadwerkelijk van de student is, ze tonen diens beheersing van de eindkwalificaties.
  4. Actueel: de beroepsproducten zijn zodanig actueel dat het betrekking heeft op het huidige niveau van de student. Indien een of meer beroepsproducten ouder zijn dan een jaar, kan de student in de overall-reflectie aantonen op welke wijze deze toch betrekking hebben op het huidige niveau, bijvoorbeeld door te laten zien hoe sinds het maken van het beroepsproduct de kennis en vaardigheden up-to-date zijn gehouden.
  5. Kwaliteit: . elk beroepsproduct in het portfolio moet gewaardeerd zijn door twee beoordelaars, zichtbaar via een waarderingsformulier.

Bepaal de range

De assessoren lezen en beoordelen apart van elkaar het portfolio, en doen dat aan de hand van het voorbereidingsformulier. In een voorgesprek wisselen ze de beoordelingen uit en bepalen ze de 'range’ voor het CGI (bijvoorbeeld ‘ruim voldoende/goed'). Het CGI is dan doorslaggevend voor het eindcijfer. In het beoordelingsinstrument moet terug te lezen zijn waarop de beoordeling is gebaseerd.

In het geval van KmdP is er geen CGI. De assessoren bereiden zich voor zoals hierboven beschreven en bepalen in het gesprek de beoordeling op basis van het ingeleverde portfolio. In dit gesprek wordt gezamenlijk het beoordelingsformulier ingevuld.

Verloop criterium gericht interview

Voor OidP en WidP is het verloop van het CGI gelijk. KmdP heeft geen CGI.

Het assessment zelf bestaat uit een introductie door de student (10 minuten), een criteriumgericht interview (maximaal 40 minuten) , vaststelling van de beoordeling en een mededeling en toelichting van de beoordeling.

Introductie

De introductie biedt de student de mogelijkheid te laten zien wat specifieke kwaliteiten zijn en hoe ze deze heeft ingezet om het gewenste niveau te behalen voor alle eindkwalificaties.

Gesprek

Het criteriumgericht interview dient ertoe om vast te stellen of de student de eindkwalificaties beheerst op het niveau van de hoofdfase of de startbekwaamfase. Het CGI stelt de assessoren ook in staat om de authenticiteit van de beroepsproducten vast te stellen en de VRAAK-criteria te controleren.

Afronding

Na het CGI bepalen de assessoren in afwezigheid van de student of het assessment is behaald of niet. De keuze is uit Onvoldoende, Voldoende, Goed en Uitstekend.

(Voor oudere cohorten bestaat een afgerond cijfer als beoordeling. Check dit vantevoren.)

Daarna zijn er verschillende mogelijkheden:
  • De eindbeoordeling staat vast en wordt aan de student meegedeeld. De formulering van de toelichting wordt voorgelezen aan de student.
  • De eindbeoordeling staat vast en wordt meegedeeld aan de student. De formulering van de toelichting wordt later naar de student gestuurd.
  • De eindbeoordeling wordt aangehouden en later vastgesteld. Deze wordt samen met de formulering van de toelichting (binnen tien werkdagen) naar de student gestuurd. Naar de studenten is dit als volgt gecommuniceerd via Canvas: ‘Het kan zijn dat de assessoren langer de tijd nodig hebben om hun exacte beoordeling te bepalen, in dat geval hoor je wanneer de beoordeling er zal zijn. De beoordeling wordt in alle gevallen maximaal tien werkdagen na afloop van het assessment vastgesteld en doorgegeven aan het bedrijfsbureau’.

Resultaten doorgeven en archiveren

Het ingevulde assessmentformulier moet navolgbaar zijn en gaan over zowel het portfolio als het CGI. De assessoren uploaden het assessmentformulier op twee plaatsen:

  • Bij de representatieve set via MijnFHTL.
  • Op Canvas bij het inleverpunt van het portfolio in de opmerkingen, zodat de student erbij kan en het geheel (portfolio en beoordeling) gearchiveerd wordt.

Let op: Voor OidP moet zowel voor OidP 1 als OidP 2 de woordbeoordeling worden doorgegeven MijnFHTL, zodat de volledige 30EC worden doorgezet naar Progress.

Doorgeven van afwezigheid of fraude

Afwijkende invoer in MijnFHTL (wordt doorgevoerd naar Progress)

Portfolio is niet beoordeelbaar: NBb

Student is afwezig: NA.

Er is fraude geconstateerd: FR.
Laatst gewijzigd op 2023-06-28 13:22:44 door Martinus, Mirte